Wat zijn LED armaturen
Een armatuur is een draagarm waar één of meerdere lichtbronnen aan verbonden kunnen worden. Een LED armatuur is dus een draagarm waar LED verlichting aan verbonden kan worden. Een armatuur wordt meestal gemaakt van metaal of kunststof en kan bevestigd worden aan de muur of het plafond.
Verschillende soorten LED armaturen
Er bestaan verschillende soorten LED-armaturen. Zo zijn er spotjes waarbij verschillende lichtjes met elkaar in verbinding staan. Ook kan een ‘ouderwetste’ tl-buis vervangen worden door een LED-tl-armatuur. Ook voor fittingen met grotere diameters is er LED-verlichting beschikbaar. Zo is er voor een fitting van 27 mm de E27 en is de GU10 de meest gebruikte fitting voor LED-verlichting. De GU10 is een lamp met 2 pinnen die gebruikt worden in de meeste spotjes. Ze worden vastgeklikt in de fitting door middel van een draaimechanisme. Naast de GU10 bestaat er ook de GZ10. Een lampje GU10 past wel in de fitting van een GZ10, maar een GZ10 past niet in de fitting van een GU10.
Voordelen LED-armaturen
Een voordeel van armaturen voor LED-verlichting is de flinke energiebesparing. Doordat LED-verlichting eigenlijk niet warm wordt, gaat er geen energie verloren en is het rendement hoger. Met LED verlichting bespaar je al snel 40% aan energiekosten. Daarnaast gaat LED-verlichting langer mee dan conventionele verlichting en hoeft dus veel minder vaak vervangen te worden. Alle LED-verlichting kan in verschillende lichtkleuren aangeschaft worden zodat het uitstekend geschikt is voor iedere werkplek. Ook zijn de meeste RGB kleuren mogelijk met LED-verlichting. Een groot gedeelte van de LED-verlichting is ook geschikt om gebruikt te worden in dimmers, om de hoeveelheid licht te bepalen.
Nadelen LED-armaturen
Een nadeel van armaturen voor LED-verlichting is de aanschafprijs. Een LED-armatuur is duurder in aanschafprijs, maar daar staat de lange levensduur dan weer tegenover. Over het algemeen is een LED-armatuur met 2 jaar weer terug verdient.