Met welke kosten bouwkundige keuring moet je rekening houden?

Yellow helmet on house background

Het merendeel van de mensen die graag vastgoed willen kopen laten in eerste instantie een zogenaamde bouwkundige keuring uitvoeren. Een dergelijke keuring wordt algemeen als zeer interessant bestempeld. Hier zijn ook verschillende goede redenen voor te vermelden. Het uitvoeren van een dergelijke keuring zorgt er namelijk voor dat potentiële kopers een uitstekend beeld krijgen van de staat waarin het vastgoed zich bevindt. Dat is echter niet alles. Bovendien is het namelijk ook zo dat er meteen een goede indruk wordt geschetst van de mogelijke kosten waar je nog mee kan worden geconfronteerd. Het spreekt echter voor zich dat een dergelijke keuring niet gratis wordt uitgevoerd. Wil jij ook graag weten hoeveel de kosten bouwkundige keuring precies bedragen? Dan is het de moeite waard om je even in de onderstaande informatie te verdiepen!

Hoeveel bedragen de standaard kosten bouwkundige keuring?

In principe zijn er twee hoofdfactoren die aan de basis liggen van de kosten bouwkundige keuring. In eerste instantie is er natuurlijk de partij die de keuring uitvoert. Lang niet alle bouwkundige bureaus hanteren namelijk dezelfde kostprijs voor het uitvoeren van hun controle. Bovendien dient er uiteraard ook rekening te worden gehouden met de oppervlakte van de woning. Des te groter de woning is, des te hoger uiteraard ook de kosten voor een bouwtechnische controle zullen uitvallen.

Wanneer er sprake is van een appartement bedraagt de oppervlakte gemiddeld zo’n 50 vierkante meter. Een bouwkundige controle zal in dit geval ongeveer tussen de 300 en de 400 euro kosten. Gemiddeld zullen de kosten in dit geval ergens rond de 325 à 350 euro zijn gelegen. Bij een rijwoning is er al snel sprake van een bijna dubbele oppervlakte. Dit betekent echter geen verdubbeling van de kosten. Je kan in dit geval dan ook rekening houden met een prijskaartje van zo’n 350 à 400 euro. Eventueel kan er sprake zijn van een uitschieter in de richting van een prijs van 425 euro. 

De bouwkundige keuring kosten voor een hoekwoning van 60 vierkante meter liggen ook ergens rond de gemiddeld 350 euro. Is er sprake van een vrijstaande woning met een oppervlakte van 150 vierkante meter? Dan kan je rekening houden met bouwkundige keuring kosten die ergens zijn gelegen tussen de 450 en 500 euro.

Zijn er eventuele toeslagen om rekening mee te houden?

Het is mogelijk dat er buiten de standaard bouwkundige keuring kosten nog extra kosten in rekening worden gebracht. Daarbij moet er onder meer rekening worden gehouden met de afstand die de inspecteur dient af te leggen. Binnen een bepaalde straal is de verplaatsing doorgaans gratis. Moet de controleur echter een grote(re) afstand afleggen? Dan kan dat ervoor zorgen dat hij of zij daarvoor verplaatsingskosten zal aanrekenen. Ook een moeilijke bereikbaarheid van bepaalde bouwdelen zou er in de praktijk voor kunnen zorgen dat er rekening moet worden gehouden met extra kosten bouwkundige keuring.

Wordt er ook rekening gehouden met de tuin?

Tot slot moet je er finaal ook nog rekening mee houden dat ook de tuin van invloed kan zijn op de kosten bouwkundige keuring. Is er sprake van een grote tuin waarin er veel opstallen zijn terug te vinden? Dan kan dat het totale kostenplaatje eveneens stevig beïnvloeden. Kijk voor meer informatie op www.homekeur.nl