Leading edge of trailing edge dimmer kiezen

ion led dimmer

Leading edge of trailing edge dimmer kiezen?

Welke LED dimmer heeft u nodig?

Vroeger, in het gloeilamp en halogeenlamp tijdperk was het vinden van de juiste dimmer nooit een probleem. Een kwestie van de draden juist aansluiten en het werkte. Bij LED-lampen werkt dit (helaas) net even anders. Er zijn namelijk verschillende soorten LED dimmers. Maar zolang u de juiste heeft, werkt alles gewoon naar behoren. In dit artikel leest u meer over de leading edge en trailing edge dimmer, en waarom het belangrijk is de juiste te kopen.

Leading edge of trailing edge?

Er zijn drie manieren om een LED lamp te dimmen. Via de vermogenscomponent (afname van vermogen), en analoog of digitaal via het aanstuursignaal. Wat betekent dit in de praktijk?

Technische verschillen

Zowel leading edge als trailing edge werkt op wisselspanning. Dit kan schematisch worden weergegeven door een sinuslijn die door een nullijn beweegt. Bij de leading edge komt de spanning pas na een kleine wachttijd tot stand. Deze wordt elke keer dat de sinuslijn de nullijn passeert geactiveerd. Het eerste gedeelte van de sinus die de nullijn passeert heeft dus telkens pas na een korte wachttijd spanning. Bij trailing edge werkt het precies andersom, daar heeft juist het laatste stuk van de sinuslijn geen spanning.

Wat betekent dat voor u als consument?

Het enige dat u als consument van dit technische verhaal hoeft te onthouden, is dat er dus verschillende dimmers verkrijgbaar zijn, die verschillend werken. Controleer daarom altijd of u de juiste dimmer voor de juiste lamp heeft. Anders werkt uw LED lamp niet of niet naar behoren.

Aandachtspunt voor het kopen van LED dimmers en lampen

Een goede tip die u veel frustraties zal besparen is om naast een LED lamp van een goed merk, ook altijd een LED dimmer van een kwaliteitsmerk te kopen, zoals ION LED dimmers. Er is veel Chinese rommel op de markt en het is belangrijk dat lamp en dimmer goed op elkaar aansluiten. Kies daarom altijd voor kwaliteit, anders zal goedkoop vaak duurkoop zijn. Riep dit artikel meer vragen op dan dat het u van antwoorden voorzag? Neem dan gerust contact op via ons contactformulier.